?Sfaturile Lui Topârceanu Pentru Epidemie; De Acum 100 De Ani?

” Să nu stai toată ziua vârât cu nasu-n scripte, iar laptele și carnea – să fie bine fripte. În orice alimente și-n orice băutură să puneți acid fenic, nu mult: o picătură… Și cât mai des posibil, nu doar la săptămâni, tot omul să se spele pe față și pe mâini… La poștă sau la gară (și-n orice loc murdar) e obligat tot omul să scuipe-n buzunar. Că pe podea nu-i voie că se transmite boală… Iar când te duci la teatru sau intri în vreo școală și aerul de-acolo îți pare echivoc, e mai recomandabil să nu respiri de loc… Acei ce au bronșită sau tuse măgărească, de semenii lor teferi grozav să se ferească! Să nu-și mai piardă noaptea cu lucruri nepermise, să țină toată iarna ferestrele deschise. Iar când vor merge vara la aer, la Sinaia, să stea cuminți în casă, atunci când vine ploaia… Pe lângă asta-i bine, când suferi de-anemie, cu propria ta viață să faci economie. De nu vrei ca la urmă să te trezești mofluz evită surmenajul și orice fel de-abuz. Rărește-o cu tutunul, mai lasă băutura!… Iar dacă, din păcate, vrei să-ți apropii gura de epiderma unei persoane din elită, oricât ar fi persoana aceea de grăbită, la locul ce urmează să fie sărutat să dai întâi c-o cârpă muiată-n sublimat. Ori, ca să fiți mai siguri de viață, eu vă zic: Nu sărutați nici mână, nici gură, nici… nimic!”
***
Poezia a fost recitată în premieră de către autor în 1928, la Iași, în cadrul Conferinței Societății pentru Profilaxia Tuberculozei.

Author: Admin

9 thoughts on “?Sfaturile Lui Topârceanu Pentru Epidemie; De Acum 100 De Ani?

  1. Normal, asta trebuie facut de noi toti si cu pandemie si fara pandemie, tine de noi ca oamenii sa ne ingrijim, e ceva normal. Am ajuns ca in aceste timpuri mari sa fim invatati cum sa ne spalam si alte cele, Pacat.

 1. De s-ar TREZI Topârceanu din al său MORMÂNT ,
  Pe Klaus WERNER Johannis l-ar acuza de PLAGIAT ,
  și-ar da cu el de-al nostru sfânt PĂMÂNT ,
  pe care , ” pas cu pas” l-a tot INFESTAT,
  cu gândul și privirea lui de fals om sfânt…………………….

  ………………………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.