Credeti ca se va face dreptate?

Este vorba despre dosarul 10 August, un dosar care se pare ca dupa ce a stat prafuit intr-un sertar, acum se vrea clasificat.

Zilele trecut am primit un mail de la cei care au fost cu elefantul roz la diferite institutii ale statului, de la Declic,  de fapt doua dar nu am apucat sa le citesc atunci cand erau “proaspete”, mail-uri pe care am sa le atasez in acest articol exact asa cum a fost trimise.

As vrea sa stiu parerea dvs sincera vizavi de titlu.

 

Mail 1

Dragă Petrica,

 

Îți trimit acest e-mail din fața Palatului Cotroceni. Am adus cu noi un elefant roz pe care am scris ”10 august. Nu uităm!” Poate te întrebi ce reprezintă. Ei bine, ”elefantul din încăpere” este dosarul 10 august. Am auzit această expresie în anul 2017, când președintele Iohannis a luat parte la una din primele ședințe ale proaspătului guvern Grindeanu. Miniștrii PSD încercau din răsputeri să-și scape de închisoare președintele partidului, Liviu Dragnea. Ca să aducă vorba de amnistia faptelor de corupție, președintele a introdus subiectul făcând referire la “elefantul din încăpere”.

Dar, între timp, un alt elefant a apărut și, de data aceasta, nici președintele nu îl mai vede. Așa că am vopsit elefantul în roz și mergem cu el la Klaus Iohannis, la procurorul general, Gabriela Scutea, la DIICOT, la Ministerul de Interne și apoi în Piața Victoriei, la Guvern. Vom trece și pe la Curtea de Apel București, care judecă redeschiderea anchetei 10 august.

Au trecut 2 ani de la momentul dramatic în care mii de oameni și-au luat bastoane pe spate și gaze în față, doar pentru că s-au dus să protesteze pașnic în Piața Victoriei. Ministrul de Interne a uitat de ancheta internă referitoare la modul de intervenție al jandarmilor. Justiția se face că anchetează dosarul 10 august. Un procuror a închis acuzațiile pentru șefii jandarmilor, Procurorul General a închis și el ochii și a pasat problema la DIICOT, iar șefa DIICOT a deschis dosarul parțial. În tot acest timp, președintele Klaus Iohannis uită de violențele din 10 august și mută problema la Consiliul Superior al Magistraturii. Pare că toate autoritățile vor să arunce elefantul dintr-o curte în alta.

De aceea, am comandat un elefant de mari dimensiuni, pe care l-am vopsit în roz. I-am pus roți și îl vom plimba prin toată Capitala. E modul Declic de a spune: ”10 august. Nu uităm!”. Comemorăm 2 ani de la incidentele violente din Piața Victoriei și încă nu știm cine sunt vinovații. În ritmul acesta, nimeni nu va mai plăti pentru ce s-a întâmplat în acea seară, când mii de copii, bătrâni, femei, protestatari pașnici și jurnaliști au fost gazați și loviți.

Vrem ca președintele Klaus Iohannis să ceară o anchetă rapidă și eficientă în cazul 10 august, ca să nu devină un dosar istoric, precum Revoluția, ori Mineriada. Nu e rolul președintelui să intervină în actul de justiție, dar poate cere să se facă dreptate cât mai repede. Vom trece cu elefantul și pe sub geamul biroului Gabrielei Scutea. Procurorul General s-a temut de o asumare în cazul 10 august și a lăsat-o să decidă pe șefa DIICOT, cea care lucrase la dosar și, din acest motiv, făcuse o cerere de abținere. Apoi vom plimba elefantul la DIICOT și Ministerul de Interne, iar la final ne vom opri cu el în Piața Victoriei.

 

Mail 2

Dragă Petrica,

Îți scriu ca să îți povestesc despre ”operațiunea elefantul roz” sau felul în care am marcat 2 ani de la violențele din 10 august 2018. Pentru că este încă stare de alertă, am decis să nu organizăm un protest cu mulți oameni. Dar trebuia să atragem cumva atenția asupra subiectului. Așa că am pregătit un elefant mare, pe care l-am vopsit în roz și l-am plimbat la toate instituțiile responsabile pentru tergiversarea anchetei privind 10 august.

Ziua a început cu multe emoții. Am ajuns la Cotroceni împreună cu elefantul, adus pe platformă. Ne temeam că cei de la Serviciul de Pază și Protecție ne vor opri acțiunea. Presa ne aștepta deja în fața Palatului Cotroceni. Toată lumea a filmat elefantul, am dat declarații și am explicat că l-am vopsit în roz pentru că nimeni nu mai vede elefantul din încăpere – ”dosarul 10 august”, iar așa va deveni din nou un subiect de interes pentru autorități. Elefantul roz face referire la declarația de acum trei ani a președintelui Iohannis, care denumea “elefanul din încăpere, pe care nimeni nu îl vede” tentativa guvernului Grindeanu de a emite două ordonanțe care să-l facă nevinovat pe Liviu Dragnea, vizat la acea vreme de un proces penal.

Pe drum am filmat elefantul roz cu mesajul ”10 august, nu uităm!” și, după ce am trecut prin fața biroului procurorului general, ne-am îndreptat spre Ministerul Justiției, apoi am fost la Ministerul de Interne.

Emoțiile mă mai lăsaseră. Asta pentru că nu știam ce urma să se întâmple. Am parcat mașina pe strada pe care se află Ministerul de Interne, înainte să ajungă platforma cu elefantul. Deodată au apărut în fața noastră 6 jandarmi. L-am auzit pe unul din ei spunând agitat în stație, când tocmai venea elefantul, ”a apărut obiectivul Pantilimon. Pantilimon e aici”. Ne-am dat seama că Pantilimon era numele de cod ales de jandarmi pentru elefantul roz. Apoi, într-o fracțiune de secundă, jandarmii s-au aruncat în fața platformei, ca să îi blocheze trecerea pe stradă.

Eu și Olga am încercat să discutăm cu ei, să întrebăm de ce ne este blocat accesul pe un drum public. A început parcă o scenetă de Caragiale. Jandarmii ne-au cerut să ne legitimăm și ne-au spus că elefantul pe platformă e ”o manifestație publică”, apoi că e ”un obiectiv”. I-am întrebat în ce calitate mă legitimează, având în vedere că eu eram pe stradă și așteptam platforma cu elefantul, ca orice alt cetățean în trecere. În absurdul explicațiilor, un jandarm a ajuns să îmi spună că ”elefantul a încălcat legea și poate veți fi folosită ca martor”. Apoi un alt jandarm s-a pus în fața mea când am vrut să înaintez pe același drum public și efectiv m-a blocat.

A urmat ”sechestrarea elefantului”. Jandarmii au blocat strada de acces spre Ministerul de Interne, în ambele sensuri. Stăteam și priveam uluită la ei. În fața Ministerului de Interne, la 2 ani de la abuzurile jandarmilor asupra protestatarilor pașnici și chiar în locul în care oamenii au scandat prima dată pentru democrație acum 30 de ani, jandarmii încălcau din nou dreptul nostru la liberă exprimare. Ministerul de Interne se află în clădirea fostului sediu al Comitetului central al PCR, locul de unde Nicolae Ceaușescu a plecat cu elicopterul.

Și așa, amar, am realizat că aceste abuzuri vor continua, pentru că nimeni nu le pedepsește. Dosarul Revoluției e fără vinovați, la 30 de ani distanță. Dosarul 10 august e neanchetat, la 2 ani de la violențe. Dar să renunțăm nu cred că este o soluție, așa că am continuat să insistăm ca jandarmii să ne lase în pace.

Am reușit să plecăm de acolo după ce au făcut toate verificările posibile și au chemat poliția rutieră, în speranța că vor găsi ceva în neregulă ca să ne amendeze. Nu au găsit. O echipă Epoch Times a venit în zonă când sechestraseră elefantul și reporterul l-a întrebat pe un polițist ce se întâmplă. Răspunsul lui a fost hilar. ”Nu am sechestrat elefantul, doar l-am oprit ca să îi punem în vedere să respecte reglementările în vigoare.” Elefantului roz, bineînțeles.

Am plecat de acolo îngândurați, dar tot mai hotărâți să continuăm lupta ca justiția să fie dreaptă pentru toți. Pe drum spre Curtea de Apel, unde se judeca redeschiderea anchetei 10 august, i-am scris un mesaj ministrului de Interne, Marcel Vela, în care i-am povestit cele întâmplate în fața instituției și i-am spus că sperăm să îi cerceteze pe jandarmii abuzivi. O oră mai târziu, ministrul de Interne m-a sunat și ne-a cerut scuze, apoi ne-a invitat să venim cu elefantul la MAI. Nu ne-am întors, nu aveam de ce. La finalul discuției, după insistențele mele, Marcel Vela mi-a spus că îl retrage de la coordonarea misiunilor Jandarmeriei în 10 august pe cel care a dat ordin să fim agresați: șeful Jandarmeriei Române – Bogdan Enescu. I-a luat boii de la bicicletă, cum s-ar zice.

La Curtea de Apel, elefantul Declic a fost din nou vedetă. Zeci de jurnaliști îl așteptau, cu camerele îndreptate spre stradă. Am punctat momentul, am dat declarații de presă și am continuat drumul la DIICOT, unde pe elefantul ”Pantilimon” îl așteptau zeci de protestatari care scandau și l-au aplaudat.

Apoi, în Piața Victoriei, elefantul a întâlnit celebra girafă din fața muzeului Antipa. L-am dus ulterior în centrul pieței, iar acolo au urmat alte declarații date jurnaliștilor. Era atât de cald, încât mi se lipiseră tălpile pantofilor de asfalt și mă usturau picioarele. În piața pustie am închis ochii pentru o clipă, în arșița soarelui, cu gândul la 10 august 2018. La oamenii care fugeau din calea gazelor și a tunurilor cu apă, la copiii care de abia mai respirau, la jurnaliștii bătuți în timp ce încercau să își facă meseria. Pentru ei toți vom continua lupta, până când vinovații vor fi trași la răspundere.

Elefantul 10 august și-a atins scopul: a fost văzut de autorități, de bucureșteni, a apărut peste tot în presă. Însă cu siguranță au fost oameni care nu au apucat să citească despre elefantul roz și să înțeleagă semnificația lui.

Am făcut un clip cu cele mai importante momente din 10 august, de la ”operațiunea elefantul”. L-am încărcat în megafonul Declic, de unde îl poți distribui pe Whatsapp, Facebook sau Youtube, ca să aibă acces la el cât mai multă lume.

 

Cu siguranță ai și tu în listă prieteni, rude, apropiați care nu stau în București sau poate au fost ocupați și nu s-au uitat la TV pe 10 august. Hai să facem elefantul și mai cunoscut. Vezi și tu filmul zilei de 10 august și distribuie-l către prieteni. Așa, va ajunge la tot mai mulți cetățeni, ca nimeni să nu uite de anchetarea vinovaților.

Distribui și tu filmul?
Da, distribui

 

Din păcate, subiectul 10 august va mai fi dezbătut în spațiul public luna aceasta, probabil până se redeschide ancheta. De aceea, este important ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multă lume acum cât încă e interes. Intră aici și trimite-l prietenilor tăi.

Justiție pentru toți,

Cătălina, Olga și echipa Declic

PS: Ziua de 10 august a fost epuizantă. Elefantul s-a plimbat pe străzile Capitalei peste 10 ore. Oamenii au făcut fotografii cu elefantul roz. Dar sunt sigură că sunt foarte mulți oameni care nu l-au văzut. Pentru ei am făcut un film al zilei. Ajută-ne și tu să îl facem viral, intră aici și trimite-l către 3 sau mai mulți apropiați.

 

Author: Petrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.