Valentine’s Day Sau Marketingul Emo╚Ťiei ?

A╚Ťi auzit vreodat─â de ziua temperamentului? De ziua percep╚Ťiei? Dar de ziua memoriei? My best guess este c─â nu. ├Än acest caz, cum ├«╚Öi c├ó╚Ötiga legitimitatea o zi precum cea a ├«ndr─âgosti╚Ťilor? Sau, dimpotriv─â, ar trebui s─â ├«ncadr─âm minunatul Valentine’s day de import ├«n categoria unor zile precum ziua mamei, ziua copilului, ziua mersului pe biciclet─â sau a bolnavilor de cancer? Ce este at├ót de universal ├«n ideea de a fi ├«ndr─âgostit ├«nc├ót aceasta s─â fie transformat─â ├«n s─ârb─âtoare?
├Äntr-adev─âr, nu se poate contesta universalitatea dragostei, ├«ns─â este acesta un motiv suficient pentru a dedica emo╚Ťiei respective o zi? ╚śi ├«nc─â una interna╚Ťional─â?
├Än ideea de zi interna╚Ťional─â a ceva se ascunde at├ót o dorin╚Ť─â de a celebra cu sinceritate acel ceva anume, dar ╚Öi consecin╚Ťa acestei dorin╚Ťe: inevitabila nivelare a semnifica╚Ťiei autentice a emo╚Ťiei prin transformarea acesteia ├«n produs comercial. Iar produsele comerciale sunt menite a semnifica prin “procur─â” tot ceea ce noi, prin propria noastr─â prezen╚Ť─â, ar trebui s─â comunic─âm persoanei iubite. Potrivit acestui ra╚Ťionament, o inim─â “I love you” cump─ârat─â de la hypermarket, posibil la reducere, ar trebui s─â compenseze intervale ├«ndelungate de absen╚Ť─â, multiplele insatisfac╚Ťii cu care l-am alimentat pe partener de-a lungul anului. Pe scurt, este vorba de un alibi, de o formalitate. Ce ├«nv─â╚Ť─âm de aici? Simbolurile dragostei se cump─âr─â, se v├ónd, ╚Öi ├«ncap foarte bine ├«n acela╚Öi c─ârucior de cump─âr─âturi al─âturi de lapte ╚Öi de detergentul de vase. Totul se brand-uie╚Öte, totul este bun de consum. Nimeni nu vrea s─â ├«mpu╚Ťineze c─â esen╚Ťa ceea ce omul tr─âie╚Öte ├«n emo╚Ťie sau ├«n sentiment. Ceea ce am vrut s─â subliniez este stupiditatea faptului de a transforma emo╚Ťia ca atare ├«ntr-un pretext de a vinde ╚Öi de a cump─âra produse brand-uite sub numele dragostei.
C├ót despre sfatul sau indica╚Ťia de a “iubi ├«n stilul dulce rom├ónesc”… habar nu am ce este aia, dar suna cel pu╚Ťin amuzant. Nu am auzit vreodat─â ca rom├ónul s─â se remarce printr-un stil dulce al iubitului. Iart─â-mi cinismul, ├«ns─â brandul de ╚Ťar─â al Rom├óniei este m├óncatul de sarmale. Iar ziua ├«ndr─âgos╚Ťilor, fie ╚Öi ca Dragobete, a devenit mai vizibil─â numai pe fondul importului masiv de Valentine’s day.

Autor: Admin

14 thoughts on “Valentine’s Day Sau Marketingul Emo╚Ťiei ?

  1. ╚śi da ╚Öi nu! Tineri din ziua de azi, percep altfel, nu se tine cont de ziua cui, doar e democra╚Ťie nu? E╚Öti r─âut─âcioas─â cu str─âin─ât─â╚Ťurile, sau mi se pare mie?
    Oricum, io v─âd c─â totul se br─ânduie╚Öte ├«n ziua de azi… hii

    1. Fiecare cu p─ârerea lui ?, nu am nimic cu s─ârb─âtoarea, doar c─â comer╚Ťul cump─âra iubire de o zi. Iubirea e din suflet ╚Öi trebuie s─ârb─âtorit─â clip─â de clip─â cu ├«n╚Ťelegere, respect s.a.m.d….?

  2. Romanilor, si Nu doar lor, le place la nebunie sa importe orice considera ei ca este “de bon ton”, un fel de imitatie nechibzuita din snobism : Daca francezii au imprumutat aceasta “Valentine’s Day”, noi de ce nu? Sau : Uite ca s-a raspandit peste tot sarbatorirea, sa nu fim mai prejos!. Desigur, Nr 1 in toata povestea este castigul, sunt afacerile comerciale cu tot ce tine de acest obicei : cadouri, flori, bomboane, card-uri, etc.
    In alte cuvinte : Traiasca consumerismul si in Romania!
    O saptamana cu senin in suflet iti doresc!

Sunt zeci, sute, mii de motive ca să zâmbești, iar tu rămâi cel mai bun dintre ele! Cu respect Ileana